· 

MONTEREN VAN KLEIPLATEN

Kleiplaten aan elkaar monteren is niet zo heel moeilijk. Zorgen dat ze niet scheuren tijdens het drogen en de stook, is echter een nauwkeurige klus.

 

Tekst en foto’s Jacquelien Cuppers

 

Zachte of leerharde klei

Het makkelijkste is om zachte, natte kleiplaten aan elkaar te verbinden. Je ruwt de zijden die aan elkaar moeten hechten ietwat op, duwt de delen tegen elkaar, waarna je het geheel glad afwerkt. Wil je grotere platen aan elkaar verbinden, gebruik je leerharde kleiplaten zodat ze niet vervormen. Hier wordt het moeilijker; leerharde klei plakt namelijk niet meer aan elkaar. Hier komt de techniek om de hoek kijken, hoe ga je te werk?

 

Verbindingen

 

Je beslist eerst of je de platen met een haakse of verstek hoek aan elkaar gaat monteren. Bij een haakse hoek plaats je de rand van de plaat tegen de zijkant van de ander plaat. Bij een verstek hoek snijd je de randen van de plaat af in een hoek van 45° en plaatst dan de platen tegen elkaar. Het voordeel daarvan is dat je geen naden hebt in je werkstuk.

 

Voor het snijden van het verstek zijn er diverse klei snij-apparaatjes

in de handel maar dit is makkelijk zelf te maken. Neem een klein

smal rechthoekig plaatje hout. Uit één hoek zaag je een vierkantje

van 1 cm. Om de rand van het plaatje wikkel je enkelvoudig een dun ijzerdraadje. De uiteinden draai je om elkaar heen vast, zodat er voldoende spanning op de draad komt te staan en je er mee door de

klei kunt snijden. Hoe smaller het plaatje, hoe flexibeler je er bochten mee kunt maken. Een andere mogelijkheid is door met een liniaal de hoek uit te meten en langs een 45 graden lat de rand schuin af te snijden. 

Opruwen

  

De delen van de platen die elkaar gaan raken ruw je op door dicht bij elkaar krassen te maken. Dit kan met een mesje, een oude tandenborstel, uienkam, een structuurborsteltje of met een aantal satéprikkers die je bij elkaar gebonden hebt. Door de krassen hechten de kleiplaten beter aan elkaar.

Monteren met water of kleislib

 

Je kunt nu een kleine hoeveelheid water op de krassen aanbrengen. Door de kleiplaten een beetje heen en weer tegen elkaar aan te schuiven wordt er een beetje slib gevormd. Als de platen tegen elkaar worden geduwd zorgt deze slib ervoor dat de lucht uit de krasjes wordt geduwd en beide delen zich aan elkaar vastzuigen.

In plaats van water kun je ook kleislib gebruiken die je maakt van dezelfde klei als je werkstuk. Met het gebruik van kleislib ben je nog zekerder van een goede hechting.

Verstevigen

 

Maak aan de binnenzijde de naad nat en leg ter versteviging een kleirolletje over de naad. Deze moet je goed aandrukken en uitsmeren naar één kant. Let hierbij goed op dat je geen lucht insluit.

Voor een sterke haakse verbinding breng je tevens kleine sneetjes over de naad aan de buitenzijde aan, de naad lijkt dan op een ritssluiting. Werk dit weer glad af.

 

Verschillende kleuren klei

 

Bij het maken van verbindingen van verschillende kleuren klei, moet je rekening houden met de verschillende krimppercentages. Zwarte klei heeft het hoogste krimppercentage, dan komt rood en witte klei krimpt het minst. Om dit enigszins op te vangen, kun je een slib maken waarin je van de twee kleisoorten die je al gebruikt een mengsel maakt van 50 om 50 %.

Reactie schrijven

Commentaren: 0