· 

GEKLEURDE ENGOBE OF TE WEL KLEISLIB MAKEN

Met gekleurde engobe/kleislib geef je een andere kleur aan je werkstuk.

Tekst en foto’s Jacquelien Cuppers

Wat is een engobe

 

 

Engobe is het Franse woord voor kleislib en is niet meer dan een mengsel van klei, water en soms kleurpigment; je kunt engobe zo dun gebruiken als aquarelverf of zo dik als yoghurt. Doordat het de eigenschappen van klei heeft, kan het heel goed gebruikt worden als middel om je werkstuk te kleuren of te versieren. Een engobe loopt niet uit tijdens de stook. Een engobe is mat. Dun opgebracht schijnt de basisklei er doorheen. Na de stook is het poreus. Het is een goede ondergrond voor een glazuur en een manier om een goedkopere gekleurde klei toch wit te laten lijken.

 

 

 Hoe maak ik een engobe

 

 

 

Als basis voor je engobe gebruik je het beste dezelfde klei als je werkstuk. Ze hebben hetzelfde krimppercentage. Een te groot verschil in krimppercentage heeft afbladeren tot gevolg tijdens het drogen of het stoken.

Zelf maken of kopen

 

Laat een dunne plaat van je klei drogen, vermaal het tot kleipoeder met een vijzel. Gebruik hierbij een stofmasker zodat je de fijne stof niet inademt. Vind je dit te veel werk kun je ook een kleipoeder kopen; vette, half vette of kaolien. Let erop dat de krimppercentages overeenkomen de klei (vet of magere) die je gebruikt.

Van poeder naar slib

 

Aan een bakje met water of Pehatine voeg je de kleipoeder toe voor een goede kwastbaarheid. Laat dit even staan, zo voorkom je zoveel mogelijk het stuiven en klonteren.

Je begint met roeren als het water opgezogen is, waarna je het kunt zeven. Gebruik wederom een stofmasker.

Zelf kleur geven aan engobe

 

 

 

Je kunt van verschillende soorten gekleurd klei (zwart, bruin of roodbakkende) een kleislib/engobe maken en deze gebruiken. Je kunt een engobe zelf een kleur geven door oxides, carbonaten en/of pigmenten toe te voegen. De helderste kleuren krijg je als je witte klei als basis gebruikt.

Om een juiste hoeveelheid oxide of pigment te kunnen toevoegen moet je de kleipoeder droog afwegen. In recepten staat vaak hoeveel procent je voor een goede kleur moet toevoegen. Bijvoorbeeld voor hardblauw voeg je 3% Kobaltoxide toe. Op 100 gram kleipoeder is dat 3 gram Kobaltoxide. Voor pigment gebruik je 10% of minder.

 

 

 Aanbrengen van de engobe

 

 

 

Wil je een vlak inkleuren doe dat dan met een zachte kwast in meerdere dunne lagen kruislings over elkaar heen om zoveel mogelijk strepen te voorkomen.

 

 

 

Een nog natte laag kun je vederen, kammen, marmeren met andere kleuren. Als de engobe opdroogt kun je eenvoudig en precies tekeningen of inkervingen aanbrengen.

                                           Als de engobe loslaat

 

Oorzaak

Oplossing

Tijdens het drogen hebben zich zouten afgezet op de klei.

Verwijder dit met een vochtige spons.

 

Aangebracht op te droge klei

Houd je klei vochtig

Te dik aanbrengen van de engobe op te droge klei.

Breng snel na elkaar meerdere dunne lagen aan zodat de laag niet droog kan worden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0