· 

RINGELOOR TECHNIEK

 

Tekst en foto’s Jacquelien Cuppers

 

Bij de ringeloortechniek breng je een dik vloeibare, goed gezeefde engobe (kleislib) aan op je werkstuk met een ringeloor.

 

 

Wat is een ringeloor  

 

 

Dit is een rubberen bol of plastic flesje met een tuitje eraan. Je gebruikt deze techniek om tekeningen op je nog natte of leerharde klei te maken.

 

 

Hoe ga je te werk

 

Je kunt zelf je engobe voor het ringeloren maken. Zie hiervoor blog ‘Gekleurde engobe/kleislib’ maken. Zeef de engobe enkele keren voor een soepele engobe. Voor de zeef geldt: hoe fijner, hoe beter het ringeloren gaat omdat je dan geen klontjes hebt.

De ringeloor vul je door het tuitje te verwijderen.  Knijp de lucht uit de bol en duw het uiteinde nu in de engobe en laat het zich helemaal volzuigen.

 

Plaats het tuitje terug. Schud de engobe naar de tuit zodat er geen luchtbellen bij het spuiten ontstaan. Spuit eerst even proef om te kijken of de ringeloor goed werkt. Knijp gelijkmatig in de bol zodat je een ononderbroken lijn krijgt. Wil je de ringeloor met de engobe nog even bewaren om opnieuw te gebruiken kun je de ringeloor op zijn kop zetten in een potje met water.

 

Naast lijnen kun je ook stippen zetten of een gemaakte tekening opvullen met de ringeloor. Als je op leerharde klei tekent met een ringeloor ontstaat er een verhoogde lijn. Je kunt er ook uitsparingen in de klei mee opvullen zoals bij de intarsia techniek.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0