· 

INTARSIA TECHNIEK

 

Intarsia techniek wordt ook wel inlegwerk genoemd of Mishima-techniek en komt uit Japan. Bij deze techniek gaat het erom dat de uitsparing wordt opgevuld met een engobe (kleislib). Je gebruikt deze techniek als je een glad oppervlak wilt behouden. Je kunt heel fijne scherpe lijntjes vormen als je een fijne kleisoort kiest zonder chamotte.

Bij gebruik van klei met chamotte zullen de lijnen wat grilligere en het oppervlak ruwer zijn.

 

 

Hoe ga je te werk

 

 

 

In de klei druk je diep een stempel, je kunt ook zelf een tekening maken met een mirette of graveren met scherp voorwerp. De braampjes moet je glad wegwerken.

 

Je vult de uitsparingen op met dikke engobe. Dit kun je met een kwast of een ringeloor doen.

 

Zorg ervoor dat de engobe iets boven de klei uitkomt, deze zal namelijk bij het drogen ietwat krimpen. Is de engobe zoveel gekrompen dat deze niet de gelijke hoogte heeft als de klei, moet je nog een laagje aanbrengen.

 

Als de engobe en de klei enigszins droog worden kun je de overtollige engobe met een stalen lomer weg schrapen. Hoe lang het moet drogen kun je goed uitproberen door verschillende proefplaatjes gelijk te vullen, maar de andere plaatjes steeds iets langer te laten drogen voor je de slib eraf schraapt. Bij fijne lijntjes moet de klei iets droger zijn voor je kunt schrapen. De tekening komt nu tevoorschijn.

Reactie schrijven

Commentaren: 0